Hayat Detoksu

23 Kasım 2008 Pazar

Hayatın ticari toksinlerinden kurtulma amacı ile 15 günlüğüne hayat detoksuna gidiyorum. Bu süre içerisinde yorumlar mucizevi bir şekilde onaylanacak, ancak yeni bir yazı site semalarında gözükmeyecektir.

Şimdi ben 15 gün boyunca yazı yazmayınca tüm site okurları boykota gidecek, hatta insanlar sitelerini kapatıp benim 15 gün blog yazmamamı protesto edecek, imza toplayıp avrupa insan haklarına gidip "blogu okuma haklarının ellerinden alınamayacağını" belirtecek, fanatikler yeni bir worm yazıp Ferruh yazı yazmıyorsa internetin ne anlamı var diyerekten ünlü 13 hayalete DDoS saldırıları düzenleyecekler.

Lütfen arkadaşlar bu tip şeylere gerek yok, bakınız :

SELECT COUNT(*) FROM Article
450 yazı sizi bekliyor...

Paul Graham ve Girişimcilik Dersleri



Bugün bir çok Paul Graham makalesi okudum, How to Start a Startup yazısında şu dikkatimi çekti.

...

So who should start a startup? Someone who is a good hacker, between about 23 and 38, and who wants to solve the money problem in one shot instead of getting paid gradually over a conventional working life.

..

The other cutoff, 38, has a lot more play in it. One reason I put it there is that I don't think many people have the physical stamina much past that age. I used to work till 2:00 or 3:00 AM every night, seven days a week. I don't know if I could do that now.

...

During this time you'll do little but work, because when you're not working, your competitors will be. My only leisure activities were running, which I needed to do to keep working anyway, and about fifteen minutes of reading a night. I had a girlfriend for a total of two months during that three year period. Every couple weeks I would take a few hours off to visit a used bookshop or go to a friend's house for dinner. I went to visit my family twice. Otherwise I just worked.

Doğal olarak yazıyı okurken kendimle kıyaslıyorum ve Graham' ın burada bahsettiği şeyleri ben 18-22 yaşları arasında yaşadım ve maalesef deneyimsizlik ve nasipsizlik yüzünden istediklerimi alamadım. Şimdi ise bunları yapmak bana çok uzak geliyor yani 23 yerine bu işe çok erken girmek beni henüz 38 olmadan 38 gibi hissettirmeye başladı. Tabii ki bu senelerdeki boşa küreklerimiz deneyim olarak geri döndü inşallah ama eğer bir defa daha cesaret eder ve bir startup denersem o zaman göreceğiz, bir daha böyle çalışabilecek miyim? Ya da önceki deneyimler işimize yarayacak mı?

Bu arada söylemeyi unuttum, biraz bariz ama gene de söyleyeyim "tatilden döndüm" :)

Eğer Başka Bir İş Yapacak Olsaydınız

Bu zaman zaman aklıma gelir, eğer şu an yaptığım şeyi yapmıyor olsaydım olsaydım ne yapardım?

Ben genelde istediğim şeyin peşinden giden insanlardan biriyimdir ama buna rağmen hayatın rüzgarını, gerçekçi planları ve elimdeki kaynakları kararlarıma da dahil ederim. Dolayısıyla bir konuda 10 sene harcadıktan sonra bam başka bir konuya atlayacağımı sanmıyorum.

  • Oyun Programcılığı
    Oyun programcılığı içimde kalmış uktelerden biridir, hatta bundan 4,5 - 5 sene kadar önce oyun programcısı olarak bir firmada başlıyordum, sonra olmadı.

    Lakin C++ taki deneyimsizliğim, çok güçlü bir matematik hatta fizik altyapımın olmaması ve deneyim kazanacak imkan olmaması yüzünden sanırım hiç bir zaman bu konuda uzmanlaşamadım.
  • Oyun Yazarlığı
    Oyunlar benim en büyük hobilerimden biridir, sadece oynamak değil kültürü, tuhaf oyunları görmek, yeni akımları incelemek vs. O yüzden her zaman oyun tanıtım yazılarını profesyonel olarak yapmayı da düşünmüşümdür. Lakin kalemimin güçlü olmaması, sektörün maddi yönden tatmin edici olmaması gibi etkenlerden hiç ciddi olarak düşünmedim bile.
  • Web Girişimcisi
    Bir çok kişinin web girişimciliği sadece son senelerdeki patlamaya dayanırken benim hayallerim yaklaşık 9-10 sene önceye dayanıyor (dot-com bubble' ı ve sonrası). Hani şu Google' un henüz Google olmadığı günler. Kişisel bir sürü fikir yanında ilk çalıştığım firmalardan birinde Ali Baba benzeri bir sistem kurmaya çalışıyorduk, bu sırada Türk Ticaret.net açılması ile bizim projemizde hafiften elimizde patlamış oldu. Tabii ki projedeki teknik ve iş planındaki yetersizliklerden bahsetmiyorum bile. Bu dönemde Gitti Gidiyor' un kurucu ekibi ile de hem tanıştık hem de birlikte çalışmıştık. O dönemden bu zamana adam gibi pek internet firması da Türkiye de ayakta duramadı, duranlarda Gitti Gidiyor gibi gerçekten ciddi bir konuma geldiler.

    Bunun yanında bir çok startup' ın kurulum sürecinde teknik ekipte geliştirici olarak ya da güvenlik/yazılım danışmanı olarak bulundum, şu an da bir kısmı battı, bir kısmı ise keyfi yerinde devam ediyor. Dolayısıyla klavyede uyumayı, mcdonalds' larda plan yapmayı, evlerde switch' leri kurup yazılım geliştirmeyi, dışarıdan gelen pizzalar ile gün boyu hayat geçirmeyi ve günün sonunda multiplayer bir oyun atmanın tadını bilirim. Nitekim bazen sevdim, bazen nefret ettim...

    Web girişimciliği benim uzun soluklu hayallerimden, internet ikinci dot com furyasını yaşarken belki bir fırsat bulur ben de sızarım. Girişimcilik artık bir çok açıdan daha kolay, dolayısıyla hareket etmek için de güzel bir vakit.
  • Yazarlık
    Deneme ve kısa hikaye yazmak sevdiğim işlerden, özellikle bir bilim-kurgu/polisiye arası bir roman yazmayı isterdim ama gel gör ki yeteneğim yok (pardon şöyle ifade edeyim : dünya beni anlamaya hazır değil), yeteneğim de olsa kim yazarlıktan para kazanmış ki?

    Daha çok teknoloji ile alakasız olmak istediğim şeyler yazabilseydim keşke ...

Açıkçası hadi ben "meme" yaptım, gitsin herkes yazsın ya da "sen", "sen", "bir de o köşedeki ufak blog sahibi, sen" yaz demeyi sevmiyorum ama siz ben bunu memelerim yazarım derseniz de kimseyi tutacak değilim. Yaparsanız da adresi yorumlara link olarak bırakın lütfen.

Açıkçası benim merak ettiğim bir konu, okuyuclardan da yorumları bekliyorum. Şu anki işinizi yapmasaydanız ne yapardınız? Ya da şöyle dile getireyim "Büyüyünce ne olmak istiyorsun çocuğum?"

Büyük Resmi Görebilmek



Tatilim bitti, tekrar beyaz ekranlara döndüm ***. Uzun süredir kafamda dönen, herkesin bildiği lakin göze tekrar sokulmayı hakeden bir konuda yazmak istiyorum.

Büyük resmi görmek detaylardan kopup gerçek olayı görmek, getiriyi ve götürüyü analiz edebilmektir. Bu hayatın her yerinde karşı karşıya olduğumuz bir durumdur, elimizdekine odaklanıp gerçek amacı unutmak, bir projenin bir bölgesine yoğunlaşıp uzun vadede hataya dönüşen bir karar vermek, günü kurtarmak için 5-10 dakikadan kar edip işin sonunda günler kaybetmek ile alakalıdır.

Hatta genel olarak gizli servislerin ve devletlerin suni gündem yapması da bizim büyük resmi görmemizi engellemek içindir. Bu suni ya da gerçek ekonomik sıkıntı, savaş, magazin değerli bir haber ya da tamamen gerçek dışı bir olay olabilir. Bunlar sayesinde odağın kayması ve gerçekte, büyük çapta olan olayın farkedilmemesi sağlanır.

Büyük resmi görmeye bir kaç örnek;

Toplu Taşıma Sorunlarını Çözmek:

Bir metropolde toplu taşımanın geliştirilmesi ciddi maliyetlere çıkacaktır, ancak toplu taşımayı çözmenin tek amacı sadece insanların daha mutlu olmasını sağlamak için değildir, bunun getireceği güzellikler arasında şunlar da vardır :

  • Toplu taşımada kaybedilen insan gücünün ekonomiye geri dönmesi,
  • Toplu taşımanın kötülüğünden dolayı artan kişisel araç kullanımının artması
    • Bu hava kirliliği,
    • Daha fazla benzin harcanması (paranın yurtdışına çıkması) ve
    • Daha fazla kişisel aracın satılması (paranın yurtdışına çıkması) anlamına geliyor.
  • vs. vs.

Dolayıysıyla toplu taşımayı çözmenin kendini ne kadar sürede amorti edeceği hesaba katılmalıdır, bu sadece insanlar dah fazla oy versin diye yapılması gereken bir şey değil.

Çalışanların öğle yemeği vakti:

Yapılan araştırmalarda öğle yemeğine 30 dk. yerine 60 dk. ayıran firmalar çalışanlarından daha yüksek performans alıyorlarmış*. Burada büyük resmi gören firmalar 30 dk. kar etmeye değil bunun uzun ve orta vadedeki etkilerini görebiliyorlar. Benzer bir şekilde zamanında Hayalet Çalışan başlığı altında benzer bir konudan bahsetmiştim.

TDD, Test Driven Development :

TDD bir yazılım geliştirme metodolojisidir. TDD ile yazılım geliştirirken her yazılan kod için bir de test kodu yazılır, bu da tabii ki yazılan kod oranını ciddi şekilde yükseltiyor. TDD' nin özellikle Türkiye gibi sıkışık, aceleci, henüz tam oturmamış ülkelerde yerleşememesinin en büyük nedeni de gene büyük resmi görememektir. TDD konusunda yapılan bir çok araştırmada TDD' nin uzun vadede bakım, hata ayıklama ve benzeri proseslerden kazancından dolayı çok daha verimli olduğunu ortaya konulmuştur. Bugün bir çok firma ya TDD uyguluyor ya da sadece Unit Testing yapıyor. Dolayısıyla günlük yazılım geliştirme hızı düşse de sonuçta kazanç artıyor, bu noktada büyük resmi göremeyen yazılım firmaları da günü kurtarmaya devam ediyor **.

Maalesef hayatta da büyük resmi kaçırabiliyoruz, yegane amacı kaçıyoruz. Burada bir kaç nokta var,

  • Yaptığınız şeyleri yaparken kendinize “Neden?” sorusunu sorun,
  • Yeni bir karar verirken sadece kısa vadeyi değil ana nedeni düşünün,
    Mesela üniversite sınavlarından sonra okul seçerken sadece iyi okul seçmeyi düşünmekle yetinmeyin “Neden Okuduğunuzu” u düşünün.
  • Her işinizi yaparken arada bir adım geri atın ve tüm olayı bir bütün olarak görmeye çalışın. Detaylarda kaybolmayın. Neden başladığınızı, şu an yaptığınızı neden yaptığınızı, bu yapılan ana sonuca yardımı olup olmayacağını değerlendirin.
  • Konunun içerisinde olmayan biriyi konuya çekip hızlı şekilde fikir alın.
    Programcılıkta bir yerde saatlerce takılır ve sorunu çözemezseniz hemen etraftaki bir programcıyı bulur ve ona sorunu sorarsanız, sizin iki saattir çözemediğiniz olayı genelde o bir dakikada tespit eder. Çünkü bu sorun genelde ya yazım hatasıdır, ya yazdığınız kod ile baktığınız çıktının farklı olmasıdır. Dışarıdan gelen kişi sizin kadar işin içerisinde olmadığından varsayım yapmadan en aptalca olan şeyleri bile kontrol eder. Yani size “Sunucunun prizi takılı mı?”, “Baktığın tarayıcı cache’ in de mi tutuyor?”, “Çalıştırdığın yazılım eski verisyonu mu son olarak compil ettiğin mi?” diye sorabilir. Siz ise bunları o noktada düşünemeyebilirsiniz (Hatayla Yaşamak ve Sorun Çözmek).

Konu bundan çok daha geniş ama siz zaten konuyu biliyorsunuz, bu ise size bir hatırlatma. Şimdi bir adım geri atın ve düşünün.

* Makalenin kaynağı BA Business Life dergisi, ancak online olarak bulamadığımdan kaynağı veremiyorum.

** Bu konuda bir çok istisna var, her firma illa TDD kullanacak diye bir şey yok, her projeye uygun da olmayabilir, ama TDD başarısı kanıtlanmış metodolojilerden biri.

*** “yeşil sahalara dönme” kelime grubuna yapılan göndermedir bu, bu noktada okuyucunun suratında bir tebessüm oluşması gerekiyor.

Neden blog yazmadım

Artık neden blog yazmadım, 15-20 gündür neden gözükmüyorum vs. gibi konuları yazmıyorum bile. Çünkü ben sıkıldım, sizin ne kadar sıkıldığını tahmin bile edemiyorum.

Herneyse şimdi hızlı şekilde neler oldu, neler bitti?

  • Sistemi yeniledim, yeni bir harddisk, yeni bir işlemci, yeni bir grafik kartı aldım,
  • Hazır o kadar şey yapmışken Vista x64' e de geçtim,
  • 10 senedir beklediğim Fallout 3 çıktı (bunun hakkında daha sonra detaylı yazacağım inşallah)
  • Yılbaşı nedeniyle onlarca süper oyun piyasaya çıkıyor ve çıktı onlarla vakit harcıyorum, şu aralar oynadığım oyunlar:
    • Mass Effect
    • Fallout 3
    • Call of Duty 5 : World at War (Multiplayer Beta)
    • Soul Calibur IV
  • Arada bir baktıklarım da:
    • King's Bounty
    • Mirror's Edge
  • Genel olarak sağlığım iyi olsa da inanılmaz bir halsizlik hali içerisindeyim, kansızlığım azdı herhalde,
  • İş yoğunluğum normalin üzerinde, bu dönem çok yoğunuz dolayısıyla pek kendime vakit ayıramıyorum,
  • Sitenin SSL' i nin yenileme tarihi geçti, bu da blog ekranlarının SSL desteğinde sorun çıkardı, vs. vs.
Bunların içerisinde sizi ilgilendiren bir şey var mı? Muhtemelen yok.

SSL İmplementasyon Güvenliği

SSL Implementation Security FAQ is about implementing SSL in web and desktop applications. This FAQ doesn’t cover issues directly related with SSL/TLS. Only covers issues related with implementing SSL in applications.

Most of these are common mistakes during the implementation of SSL in the applications. These recommendations are especially critical for e-banking, e-commerce and similar websites

SSL Implementation Security FAQ is about implementing SSL in web and desktop applications. This FAQ doesn’t cover issues directly related with SSL/TLS. Only covers issues related with implementing SSL in applications.

Most of these are common mistakes during the implementation of SSL in the applications. These recommendations are especially critical for e-banking, e-commerce and similar websites.

SSL İmplementasyon Güvenliği

SSL Implementation Security FAQ is about implementing SSL in web and desktop applications. This FAQ doesn’t cover issues directly related with SSL/TLS. Only covers issues related with implementing SSL in applications.

Most of these are common mistakes during the implementation of SSL in the applications. These recommendations are especially critical for e-banking, e-commerce and similar websites

SSL Implementation Security FAQ is about implementing SSL in web and desktop applications. This FAQ doesn’t cover issues directly related with SSL/TLS. Only covers issues related with implementing SSL in applications.

Most of these are common mistakes during the implementation of SSL in the applications. These recommendations are especially critical for e-banking, e-commerce and similar websites.